Volgens het CBS werken in Nederland 1,25 miljoen mensen als zzp’er (bron: CBS-april 2024). Dit heeft een aantal nadelige gevolgen voor ons systeem:
Om dit tegen te gaan, werd enige tijd geleden de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) ingevoerd. Recent zijn er echter gevallen aan het licht gekomen die wijzen op schijnzelfstandigheid.
Schijnzelfstandigheid betekent dat je werkt als zelfstandige, terwijl er feitelijk sprake is van een dienstverband. Dit onderwerp is complex en kent veel nuances. De Belastingdienst heeft recent aangegeven per 1 januari 2025 streng te gaan handhaven om schijnzelfstandigheid aan te pakken.
Op de website van Ondernemersplein (KVK) kun je lezen aan welke criteria een zzp’er moet voldoen om te voorkomen dat zijn of haar werkzaamheden worden gezien als loondienst:
Voorkom schijnzelfstandigheid met zzp modelovereenkomst | Ondernemersplein – KVK | Ondernemersplein
Er is een nieuw wetsvoorstel ingediend, de Wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden), die duidelijkheid moet geven over de zzp-status. De internetconsultatie van dit wetsvoorstel heeft veel reacties opgeleverd, waardoor het voorstel zal worden aangescherpt en verbeterd. Dit zorgt voor uitstel, maar geen afstel!
Onlangs heeft het kabinet aangegeven niet langer te kunnen wachten op de aanpassing van het arbeidsrecht en pleit voor een eerdere opheffing van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025.
Omdat het nog niet duidelijk is wat er precies gaat veranderen, maar wel zeker is dat er iets gaat gebeuren, heerst er onrust bij opdrachtgevers en zzp’ers. Wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid, zijn zowel de werkgever als de zzp’er verantwoordelijk en kunnen zij een boete opgelegd krijgen.
Een werkgever is inhoudingsplichtig bij een arbeidsrelatie. Dit betekent dat de werkgever verantwoordelijk is voor het afdragen van de juiste premies en belastingen. Als bemiddelaar zorg je voor een overeenkomst tussen opdrachtgever en zzp’er of voor een tussenkomstmodel. In dit laatste geval heeft de zzp’er een arbeidsrelatie met jouw bureau en jij met de inlener. Jij bent dan verantwoordelijk voor de inhouding van sociale premies.
Wanneer je als bemiddelingsbureau een tussenkomstmodel hebt afgesloten met een zzp’er en deze na controle wordt gezien als geherkwalificeerde werknemer, dan is het volledige arbeidsrecht van toepassing. Omdat jij als bemiddelingsbureau een overeenkomst hebt met deze persoon, ben jij de werkgever en daarmee verantwoordelijk. Dit betekent dat je meer moet regelen dan alleen het afdragen van sociale premies, zoals ontslagrechten, ziekteverlof, cao-afspraken, verplichte pensioenregelingen, enz.
Werk je al met een backoffice partij? Dan zijn er meerdere oplossingen te bedenken. Overleg hierover met jouw backoffice professional en bepaal wat het beste past bij jou en de zzp’ers die jij bemiddelt. De oplossing verschilt namelijk per bemiddelingsbureau.